Pon/Pet: 07.00 - 15.00

radno vrijeme: posjetite nas

Vukovarska 261, Vinkovci

Vukovarska 261, 32100 Vinkovci, Hrvatska

+385 32 500 613

nazovite nas

Savjeti za kupce

Informacije za kupce prozora

Prozori od PVC-a nadmašuju sve ostale prozorske materijale po pitanju uštede energije i ekološke efikasnosti. Materijal okvira može se do 100% reciklirati. Zbog svoje dugotrajnosti i ekonomičnosti, PVC prozori danas predstavljaju najodrživije rješenje za prozore. Deceuninckovi PVC prozori pravi su primjer kako se visokovrijedna tehnologija povezuje s praktičnom koristi i odgovarajućim dizajnom.

Jer suvremeni prozori ne samo da trebaju štedjeti energiju i dobro izgledati, već i efikasno štititi od hladnoće, klimatskih nepogodnosti, buke i provala. Također trebaju pružiti dobar omjer cijene i kvalitete uz niske troškove održavanja. Deceuninck prozori ispunjavaju sve te zahtjeve.

Što je RAL?

Pojam RAL predstavlja reprezentativnu oznaku kvalitete i oznaku RAL Instituta. RAL kao ime i simbol danas se smatra nacionalnim i međunarodnim simbolom za vrhunsku kvalitetu proizvoda i usluga.

Naziv RAL postoji od 1925. godine. U to vrijeme je njemački privatni sektor s njemačkom vladom utemeljio "Reichsov odbor za uvjete isporuke" koji je trebao precizirati i standardizirati tadašnje tehničke uvjete isporuke. Zajednički cilj bio je definirati i standardizirati tehničke uvjete isporuke i u tu svrhu su se morali ustanoviti zahtjevi kvalitete i njihovo praćenje. Institut je trebao donijeti pravila i odredbe, neovisno i potpuno odgovorno. Od početka, cilj nije bio samo racionalizirati isporuku već osigurati standarde kvalitete. Važnost je pridana zadržavanju i osiguravanju kvalitete, provedbi poštenja u poslovanju kroz istinito, jasno i pouzdano označavanje proizvoda i usluga, a sve u interesu kupca. S povećanim fokusom na uvjerenje o kvaliteti, naziv RAL proširen je na Državni odbor za uvjete isporuke i osiguranje kvalitete.

Nakon rata, RAL je pripojen Njemačkom odboru za standardizaciju (DNA). Bez pravnog statusa, RAL-om je upravljao predsjednik DNA, ali on i dalje radio neovisno i samostalno. Zbog porasta zadaća i obveza, uskoro je dogovoren pravni oblik koji je doveo do osnivanja RAL e. V. 1970. godine. Od 1980. do danas Institut nosi ime "RAL Njemački odbor za uvjete isporuke i osiguranje kvalitete e. V.".

Područje odgovornosti RAL-a pokrivaju odjele RAL oznaka kvalitete, RAL sporazumi, RAL registracije, RAL testne specifikacije i Zemljopisno određenje porijekla marke. Osim toga, od 2008. godine se kategorije RAL Boje, RAL Eko-oznaka i Europska eko-oznaka RAL d.o.o., vode kao 100%-tne podružnice u vlasništvu RAL-a e. V.

Za više informacija posjetite www.ral.de

RAL ugradnja

Od predstavljanja prozora s visokom toplinskom izolacijom i niskom propusnošću zraka, spoj elemenata za građevinsku strukturu mora biti čvrsto izrađen. RAL e. V. se intenzivno bavio tom problematikom i 1994. godine je izdao "Vodič za planiranje i ugradnju prozora i vrata" koji opisuje profesionalno i standardizirano spajanje građevinske strukture i prozora i ulaznih vrata. Vodič je rezultat suradnje RAL-a s ift Rosenheimom i smatra se temeljem u toj grani industrije.

Ugradnja prozora u skladu s RAL smjernicama /

Definicije pojmova

Pod pojmom RAL montaža sasvim pogrešno se opisuje zrakonepropusna ugradnja prozora i vrata. Strogo govoreći, ne postoji RAL montaža, a pojam nije zaštićen. Ugradnja prozora i vrata uvijek mora biti provedena u skladu s RAL smjernicama za ugradnju jer je osnovni sadržaj temeljen na DIN normama, priznatima kao tehnološkim pravilima.

RAL oznaka kvalitete prozora + ugradnja

Služeći kao dodatna oznaka kvalitete, iz smjernica je izveden standard kvalitete pod imenom "RAL oznaka kvalitete prozora + ugradnja". Ova oznaka kvalitete pokriva standard kvalitete prozora i vrata, kao i njihovu ugradnju.

Od lipnja 2010. godine poduzeća koja ugrađuju stolariju mogu aplicirati za RAL oznaku kvalitete. Tvrtke koje nose RAL oznaku kvalitete zadovoljavaju određene skupine standarda iz smjernica. Ova poduzeća zapošljavaju samo obučene zaposlenike, dokumentiraju ispravnu provedbu ugradnje i dobrovoljno prolaze provjere neutralnih i akreditiranih instituta, kao što je ift Rosenheim.

Tvrtke koje žele aplicirati za RAL oznaku kvalitete moraju zadovoljavati sljedeće uvjete:

 • Opis sustava ugradnje s primjerima spajanja
 • Zapošljavanje nadzornika ugradnje
 • In-house trening zaposlenika koji rade na ugradnji
 • Eksterni nadzor ugradnje
 • Konačni nacrti objekta s detaljima ugradnje
 • Korištenje odgovarajućih materijala za ugradnju
 • Provjera i dokumentiranje kvalitete radova od strane voditelja ugradnje na gradilištu
 • Slučajna provjera i dokumentacija od strane upravitelja montaže kvalitetnog poduzeća
 • Provjera i ispitivanje kvalitete kroz eksternu kontrolu ift Rosenheima
Na ovaj način, RAL oznaka kvalitete nudi korisnicima pouzdan standard kvalitete, te jamči dosljednost od kvalitete materijala, preko proizvodnje, do ugradnje.
Za detaljnije informacije posjetite web stranicu RAL Instituta, Udruženja za prozore i fasade ili Deceuninckovih partnera.

iCOR: MODULARNA STRUKTURA ZA SMANJENJE KOMPLEKSNOSTI / iCOR - Tehnologija

Što je iCOR?

iCOR je modularna jezgra sustava Elegant. Standardizirani građevni blok integriran je u dizajn te postaje vidljiv kada se okvir i krilo spoje.

The iCOR principle serves as a universal building block for Deceuninck window and door profiles in Europe. This gives rise to full exchangeability between the frame and the sashes, which results in an unprecedented complexity reduction in terms of production and logistics. iCOR furthermore offers more design options on one and the same platform: thanks to the modular character, one frame can serve as a basis for multiple sash designs.

Princip iCOR služi kao univerzalna modularna platforma za Deceuninckove profile prozora i vrata u Europi, što rezultira potpunom izmjenjivošću okvira i krila te dovodi do neviđenog smanjenja kompleksnosti u proizvodnji i logistici. iCOR k tomu nudi više opcija dizajna na istoj platformi: zahvaljujući modularnom karakteru jedan okvir može poslužiti kao osnova za različite dizajne krila.

Srednja brtva

Kako bismo osigurali optimalne rezultate u pogledu akustike, vodonepropusnosti i toplinske izolacije, razvili smo iCOR sa srednjom brtvom. Osim brtve s unutrašnje i vanjske strane profila, srednja brtva termički odvaja područje vanjskog ruba profila te služi kao dodatna prepreka protiv primjerice topline i hladnoće.

Prvi univerzalna modularna platforma za različite stilove prozora i vrata.

Elegant, izvedba krila orijentirana na dizajn i kompatibilna s različitim dubinama okvira zahvaljujući građevnom bloku iCOR.

RAZVOJ iCOR: NASTANA K MODULARNE LOGIKE

Elegant predstavlja prekretnicu za Deceuninck kako u pogledu dizajna tako i u pogledu tehnologije. Elegant, prvi prozorski sustav zasnovan na iCOR-u, simbolizira novi, pojednostavljeni pristup našeg poduzeća. Naš stručnjak za razvoj proizvoda Peter Degrande. govori o procesu koji je rezultirao modularnom logikom univerzalne platforme.

Naša nova modularna logika rezultira standardizacijom proizvodnog procesa koja proizvođačima prozora omogućuje uštedu vremena i novca.

Zašto je potrebna univerzalna platforma?

Peter Degrande: „Deceuninck je oduvijek birao pristup koji je snažno orijentiran na tržište. Tijekom godina uvijek smo prilagođavali naš proizvodni program željama kupca, što je dugoročno rezultiralo kompleksnom ponudom različitih sustava. Trenutačno imamo ukupno pet različitih platformi, od kojih svaka ima svoje specifične karakteristike. Kada smo tražili nasljednika za Zendow#neo, krenuli smo u potragu za načinom da smanjimo ovu kompleksnost. Pomoću iCOR-a razvili smo matricu koja nam može poslužiti kao osnova za sve buduće vrste dizajna.“

Kako je definiran građevni blok iCOR-a?

Degrande: „Na temelju analize tržišta i tehničkih zahtjeva definirali smo standardnu dubinu profila platforme od 76 mm. To nam omogućuje maksimalno područje ostakljenja, tako da možemo integrirati sve moguće debljine trostrukog ostakljenja. S ciljem daljnje optimizacije toplinske izolacije novog sustava, iCOR također nudi opcijski koncept trostruke brtve. U kombinaciji s vrlo uskim vanjskim rubom profila ostakljenja uspjeli smo standardizirati najučinkovitiju dubinu okvira od 76 mm. Jedan od tih zahtjeva uključivao je povećanje mogućnosti integriranja srednje brtve. Prije smo upotrebljavali sustav „dvostruke brtve“ odnosno brtvu s unutrašnje i vanjske strane profila. modularnu logiku kod svakog novog dizajna okvira i krila, osiguravamo međusobnu kompatibilnost okvira i krila”.

Na koji se način time olakšava proizvodni proces proizvođačima prozora?

Degrande: „Većina naših proizvođača prozora primjenjuje različite sustave. Kupci često nude razne tehnologije kao što su profili ojačani čelikom i staklenim vlaknima. K tomu često upotrebljavaju i različite dubine profila. Svi ti sustavi zahtijevaju različite specifikacije u pogledu strojeva, postavki i programa. Primjena fiksne dubine profila i modularne strukture osigurava da određeni postupci poput bušenja i glodanja ostaju isti za različite vrste profila. Tako postižemo pravovremenu standardizaciju proizvodnog procesa, što proizvođačima omogućuje ne samo uštedu vremena već i smanjenje troškova proizvodnje.“

Zašto ste se odlučili za Elegant Abstract kao prvi iCOR dizajn?

Degrande: „Ideja da pojednostavimo naš asortiman PVC proizvoda išla je ruku pod ruku s našim ciljem da postignemo višu razinu dizajna. PVC je posebno poznat po svojoj učinkovitosti i performansama, ali mu je bila potrebna optimizacija u pogledu izgleda. Do prije nekoliko godina PVC je uglavnom bio povezan s bijelim, sjajnim prozorskim profilima. Inovacije u području završne obrade kao što je Decoroc omogućile su nam da napravimo prvi korak u smjeru promjene tog imidža. Elegant Abstract ide čak korak dalje s izuzetno elegantnim dizajnom i vrhunskim vanjskim rubom profila od 7 mm. PVC nikad nije imao tako moderan i minimalistički izgled. Sa sustavom Elegant poduzeće Deceuninck definitivno mijenja percepciju PVC-a. To dokazuje nekoliko međunarodnih nagrada: Elegant nam je već donio nagrade German Design Award, German Innovation Award, Red Dot Award  i Designregio Kortrijk Award.”

Istražite mogućnosti iCora

Zašto je inovacija iCor promijenila pravila igre? Pogledajte kako šef tehničkog ureda Francesco Corradini objašnjava glavne koristi od nove iCor platforme.

Što iCor čini tako važnom inovacijom?

iCOR je modularno srce Eleganta. Postoje brojni pvc sustavi za vrata i prozore i svi se oni razlikuju jedan od drugog. To znači da ih ne možemo zamijeniti jedan s drugim i time stvaraju složenu situaciju, zbog potrebe skladištenja brojnih različitih profila, i na tržištu i svim našim kupcima. iCOR pojednostavljuje sadašnju situaciju, omogućujući kombiniranje različitih vrsta okvira prozora i vrata u dizajne i izglede koji se uvijek razlikuju jedni od drugih.

Kakve probleme rješava ova inovacija za kupce Deceunincka?

iCOR pojednostavljuje rad naših kupaca! Fleksibilnost i pojednostavljenje glavne su značajke iCOR-a. Postoje tri serije okvira, pet serija krila, već dostupnih ili u fazi puštanja na tržište, i svi se međusobno mogu kombinirati. To za naše kupce znači bolje upravljanje profilima, manje zalihe profila, manji otpad profila, manji broj alata potrebnog za rad na svim našim profilima i na kraju, ali ne i najmanje bitno, širi izbor rješenja.

Koje su glavne koristi iCora za klijente, osim fleksibilnosti? 

Pored fleksibilnosti, iCor našim kupcima nudi profile s modernim i inovativnim dizajnom i sa izvrsnim svojstvima. Uzimajući u obzir da su vrata i prozori središnji elementi održive gradnje i dugotrajna roba, uvijek su povezani s građevinskom konstrukcijom.

Zašto je toliko važno dodati i jedan sustav ThermoFibra u platformu iCora? 

U 2012., Deceuninck je uveo nevjerojatnu novu tehnologiju. Strukturni fiberglas koekstrudiran u profilima krila nam omogućuju eliminaciju starog čeličnog ojačanja.
ThermoFibra je ekskluzivna tehnologija koju je razvio Deceuninck, koja nam omogućuje da se istaknemo među svojom konkurencijom i koja nam dozvoljava da našim kupcima pružimo visoko inovativni proizvod modernog i elegantnog dizajna i vrhunskih performansi.
Krila sustava Elegant ThermoFibra ojačana su kilometrom kabela od staklenih vlakana, upletenih kako bi formirala koekstrudirane šipke s pvc profilom koje zamjenjuju tradicionalna čelična ojačanja, povećavajući njihove toplinska svojstva i ubrzavajući proizvodni proces prozora.

Kako će ova inovacija utjecati na tržište? 

Uvođenjem iCOR revolucije, genijalne metode spajanja konstrukcijskih elemenata, novi sustav Elegant postaje izuzetno fleksibilan i cjelovit asortiman koji udovoljava dnevnim potrebama naših kupaca i zahtjevima europskih tržišta. Deceuninck je lider u inovacijama na tržištu PVC sustava za prozore i vrata.

Što našu iCOR tehnologiju čini tako izvanrednom?

Alexander Wallig iz tvrtke RWS Fenster uvjeren je da će program Elegant imati velik utjecaj na tržište.

Najnovija iCOR inovacija iz Deceunincka posebno me impresionira u pogledu pojednostavljenja koje nam omogućuje univerzalna modularna platforma za profile prozora i vrata. Stoga ćemo sustav Elegant plasirati na tržište ove godine i time izdvojiti RWS od konkurencije.

Zvučna izolacija prozora

Ako se zgrada nalazi u neposrednoj blizini vrlo prometne ceste, buka može vrlo brzo nastati. Svaki automobil, kamion ili tramvaj koji prođe, uzrokuje veliku buku, što ozbiljno narušava kvalitetu života. Čak i u ruralnim područjima često je potrebna zvučna izolacija prozora - ako se željeznička pruga nalazi blizu zgrade ili ako se kuća nalazi blizu zračne luke, najbolja zvučna izolacija je prijeko potrebna.

Klase zvučno izoliranih prozora

Ljudsko biće je vrlo osjetljivo na buku. Čak i u snu, uho predstavlja važan čulni organ, stoga bi se noću trebao spriječiti svaki zvuk preko 25 dB. No ipak, ono što zvuči jednostavno može biti teško izvedivo u stvarnosti. Uz prometne ceste razina buke iznosi oko 70 dB, a u stambenim područjima razina buke često raste preko 40 dB. Posebna zvučna izolacija prozora može smanjiti razinu buke, no ne igraju samo materijali prozora važnu ulogu u zaštiti od buke jer šumovi prodiru čak i kroz fuge prilikom ugradnje prozora. Primjerice, učinkovita zvučna izolacija prozora ovisi o brtvljenju prozora tijekom ugradnje pomoću odgovarajućih traka i slično.


Koliko je važno pitanje kontrole buke pokazuje DIN 4109. Standard čvrsto specificira zahtjeve zvučne izolacije prozora i vrata, pa čak i regulira minimalne uvjete kojih se graditelji moraju pridržavati. Ukupno postoji šest klasa zaštite prozora od zvuka koji moraju minimalizirati buku prema određenim vrijednostima:

 • Zvučna izolacija prozora klasa 1: Debljina stakla tih prozora je četiri milimetara. DIN standard propisuje da takav zvučno izolirani prozor smanjuje buku od 25 do 29 decibela. Ova varijanta uključuje prozor s jednim staklom.
 • Zvučna izolacija prozora klasa 2: Kako bi se postigla razina zvučne izolacije od 30 do 34 decibela, prozor za zaštitu od buke sastoji se od dvije staklene ploče od četiri milimetara širine. Između pojedinačnih ploča nalazi se 16 mm deblji sloj zraka koji se puni argonom ili drugim plinom.
 • Zvučna izolacija prozora klase 3: Ovi prozori imaju i dva okna. Međutim, ploča koji je okrenuta prema van ima debljinu od šesti milimetara, a unutrašnja ploča ima debljinu od četiri milimetara. Prostor je ispunjen mješavinom plina i postiže zvučnu izolaciju od 35 do 39 decibela.
 • Zvučna izolacija prozora klasa 4: Za postizanje zvučne izolacije od 40 do 44 decibela, ovaj prozor za zaštitu od buke temelji se na debljini stakla od devet milimetara izvana i šest milimetara iznutra. Na stakleno punjenje je navučena PVC folija što dodatno smanjuje stvaranje buke.

Sustav Arcade

 • Zvučna izolacija prozora klasa 5: Sa zvučnom izolacijom od 45 do 49 decibela ova zvučna izolacija je posebno pogodna za tvornice i vrlo bučne prostore. Dvije ploče debljine od 11,5 i 9,5 milimetara prekrivena su folijama, a prostor između ploča iznosi 20 milimetara.
 • Zvučna izolacija prozora klasa 6: Ovi zvučno izolirani prozori sastoje se od takozvanih kutija prozora i nude smanjenje šuma za više od 50 decibela.
 Mogućnosti zvučne izolacije ovisno o vrsti prozora

Svaki prozor se razlikuje prema veličini, obliku i različitim mogućnostima izdržavanja opterećenja. Postavljanje zvučne izolacije moguće je gotovo na svakom prozoru, uključujući i krovne prozore i svjetlarnike na kojima se stupanj zaštite od buke određuje prema klasama zvučne izolacije. Odabir odgovarajuće izolacije ovisi o buci u okolišu i osjetljivosti stanovnika, stoga bi osobe osjetljive na buku već prilikom izgradnje kuće ili modernizacije prostora, trebale bi razmisliti o ugradnji prozora za zaštitu od buke.

Zašto je zvučna izolacija prozora toliko važna?

Danas smo gotovo cijelo vrijeme okruženi nemirom i zvukovima, stoga je nemoguće u potpunosti izbjeći buku. No, ovaj problem ne treba ignorirati budući da trajna izloženost buci može negativno utjecati na sluh. Konstantna buka smanjuje fizičku aktivnost i može uzrokovati komplikacije čiji je uzrok teško odrediti. Sumnjate li i Vi da srčane bolesti ili hipertenzija mogu biti uzrokovane pretjeranom bukom?

Zaštita od buke nije važna samo u privatnom životu, već i poslovnom. Poslodavci su svojim zaposlenicima dužni osigurati adekvatnu zaštitu kako bi spriječili mogućnost od gubitka sluha. Proizvodne tvrtke ne samo da moraju zaštititi osoblje u proizvodnji, već i upravu koja se nalazi uz proizvodnju. Zvučna izolacija prozora posebno je isplativa u slučajevima kada se uredi nalaze u proizvodnoj dvorani ili su samo nekoliko metara udaljeni od hodnika. Smanjena razina buke zvučnom izolacijom, omogućit će opušten rad koji će smanjiti broj bolovanja zaposlenika i masivno povećati produktivnost.

Mogućnosti financiranja zvučno izoliranih prozora

Koliko je važna ugradnja zvučno izoliranih prozora može se vidjeti u raznim mogućnostima financiranja. U gusto naseljenim područjima stanovnici mogu dobiti potrebna sredstva za ugradnju zvučno izoliranih prozora, a dolazi li financiranje u obzir, vlasnici kuća mogu saznati u gradskoj upravi. Mnogi gradovi već imaju planove u kojima su zaštićena područja zasebno označena. Međutim, financiranje je djelomično ograničeno na pojedinačne stambene prostore. Dječje sobe, dnevne sobe i spavaća soba se u pravilu smatraju prihvatljivima. Ovisno o gradu i regiji, savezna vlada podržava ugradnju zvučno izoliranih prozora za zvučnu izolacijsku klasu 4, dakle oko 75% dB.

Zvučno izolirane prozore moguće je nadograditi. Ako postojeći prozori trebaju biti zamijenjeni i dovedeni u novo stanje energetskog propisa, preporučljivo je ne samo uzeti u obzir klase zaštite topline, već istodobno inzistirati na proširenoj zvučnoj izolaciji.

Protuprovalna zaštita / Važnost adekvatne zaštite prozora